Despre literatură și călătorie. Altfel.
Program „Despre literatură și călătorie. Altfel.”
Acesta este un program de literație și gândire critică, al cărui scop este îmbunătăţirea competenţelor de învăţare ale elevilor prin folosirea strategiilor de literaţie. Dezvoltarea competenţelor de lectură şi scriere facilitează înţelegerea şi învăţarea, folosirea şi evaluarea critică a informaţiilor furnizate în moduri variate care includ texte scrise, electronice şi imagini.
Literația este o condiție fundamentală pentru dezvoltarea umană. Cu toate acestea, în România, ratele de literație ale copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani sunt îngrijorătoare. Peste 35% dintre aceștia au abilităţi de lectură scăzute, conform studiilor PIRLS şi PISA despre eficiența lecturii, efectuate începȃnd din anul 2000. În cel mai bun caz, aceşti elevi pot citi texte simple, pot identifica informaţii explicite sau pot face deducţii imediate, dar nu pot înţelege pe deplin texte lungi sau complexe, sau interpreta ceea ce nu apare explicit în text.
De ce avem nevoie de literație?
Persoanele cu abilitǎţi mai bune de literaţie sunt mai conştiente de lumea din jurul lor şi propria persoană, înţeleg mai bine ideile noi şi schimbarea, judecă mai bine valoarea lucrurilor. În consecință vor avea în viitor o sănătate mai bună, un venit mai substanţial şi vor putea participa la viaţa civică mai bine decât cei cu abilităţi scăzute de literaţie.
Centrul de Evaluare și Analize Educaționale subliniază că „eliminarea analfabetismului funcțional până în 2030 poate avea efecte sistemice și pe termen lung asupra dezvoltării economice și sociale – creșterea economică inclusivă a României ar putea ajunge la peste 200% din PIB-ul actual”.
Cui se adresează?
Programul se adresează elevilor de gimnaziu, iar înscrierea este deschisă tuturor școlilor publice din România, care doresc îmbunătățirea rezultatelor educaționale și a stării de bine a elevilor.
Obiectiv
Scopul este dezvoltarea competențelor de literație ale tuturor elevilor, inclusiv ale celor cu un ritm mai lent de dezvoltare. Toți elevii care termină clasa a VIII-a trebuie să înțeleagă ce citesc.
Durata
20 septembrie 2020 – 10 iunie 2021
20 septembrie 2021 – 10 iunie 2022
Desfășurare
Organizăm, pe tot parcursul anului școlar, ateliere-laborator de literație pentru elevi.
Fiecare nou modul pornește de la un text care-i va face pe participanți să înțeleagă mai bine diverse problematici esențiale ale vieții – incluziune, umanitate, adaptabilitate, traumă, toleranță, hărțuire, prejudecăți, emoție, dragoste, boală, prietenie, familie, identitate, izolare, etc.
Vezi aici un astfel de atelier: