Fizică. Manual pentru clasa a VI-a
Lucrarea este avizată de Ministerul Educației Naționale prin OM: 5022/06.07.2023
Autori: Cristian Presură, Daniela Berchez, Károly Bogdan, Petronela Angela Ioja, Aneta Mihalcsik
Format 20,50 x 26 cm, 128 pagini
Cinci motive pentru a alege manualul:
1. Elevii cu înclinații practice vor găsi în fiecare lecție experiențe, aplicații și curiozități interesante, întrebări simple − dar relevante − prin care se pot autoevalua. Elevii cu o gândire mai abstractă vor găsi raționamente științifice, formule și demonstrații relevante, probleme rezolvate și propuse spre rezolvare, dar și subiecte complexe de reflecție.
2. Manualul se bazează pe ideea: ,,cea mai bună cale de a învăța fizica este făcând fizică”. Suita de investigații propuse în manual la rubrica ,,Experimentează” îi angajează pe elevi în a-și pune întrebări, a descoperi, a da răspunsuri. Astfel, totul capătă semnificație pentru ei, provocându-i să aplice noile cunoștințe în alte situații și domenii, dar în propria viață.
3. Informațiile transmise contribuie la formarea și dezvoltarea competențelor/aptitudinilor, a abilităților și a atitudinilor prevăzute în programa școlară. Pentru cea mai mare parte a proprietăților fenomenelor fizice sunt propuse experimente simple, care pot fi realizate de elevi cu mijloace ușor de obținut, prezentate explicit, cu întrebări ajutătoare.
4. Metodele și instrumentele tradiționale de evaluare (itemii și testele de evaluare) sunt distribuite echilibrat prin raportare la programa școlară. Pentru fiecare domeniu de conținut sunt propuse câte două teste de evaluare care au în proporții egale itemi obiectivi, subiectivi și semiobiectivi, pentru care sunt oferite și modele de rezolvare.
5. Manualul conține foarte multe informații legate de fenomene studiate în mai multe ramuri ale științelor naturii (fizică, biologie, astronomie, chimie). Elevii sunt îndemnați să se documenteze singuri pe teme multidisciplinare și să scrie eseuri scurte pe temele respective.