Comunicare în limba română. Manual pentru clasa I (Oprițoiu)
Autori: Corina Daciana Oprițoiu, Emanuela Patrichi, Laura Piroș, Anca Veronica Tăut, Irina Vasile, Raluca Voina
Cinci motive pentru a alege manualul:
- Reprezintă un instrument cuprinzător și eficient pentru predarea abilităților de comunicare în limba română, dar și de literație si alfabetizare. Combinând tradiția și inovația, rigoarea științifică și pasiunea pentru învățare, manualul oferă elevilor un instrument real pentru succesul academic viitor și creșterea personală.
- Unul dintre punctele forte ale manualului este capacitatea sa de a combina accentul pe cunoștințele și abilitățile fundamentale cu o abordare antrenantă a învățării. Manualul acordă prioritate dezvoltării abilităților lingvistice esențiale, cum ar fi vorbirea și scrisul, oferind în același timp oportunități de exprimare creativă și proiecte interdisciplinare.
- Îndeplinește cerințele programei cu o abordare bine structurată, amănunțită și actualizată a subiectului. Cerințele și exercițiile se conformează exigențelor acesteia, punând accent pe competențele formative, prin multiple activități și exerciții atractive. Manualul conține, presărați deloc aleator, germenii de învățare pentru clasa a II-a, prezentați cursiv, aplicabili în mod ritmic, ușor și la îndemână.
- Manualul facilitează descoperirea, gândirea critică și motivația pentru învățare. Exercițiile ce punctează dezvoltarea gândirii sunt structurate de la concret-situativ la abstract, având o notă de problematizare. Ca element de noutate, exisă numeroase întrebări care incită la comunicarea liberă, la conversație, la coeziunea grupului de învățare.
- Unitățile de învățare abordează conținuturi trans-disciplinare (dezvoltare personală, științe, reguli de circulație, arte, aplicabilitate practică și funcțională a limbii române). În special, manualul își propune să dezvolte real inteligența emoțională a elevilor prin utilizarea exercițiilor creative, subliniind relevanța limbii române pentru viața lor de zi cu zi.