Modelul celor „5e″ – Evocare (Angajare), Explorare, Explicare, Elaborare (Aplicare), Evaluare – în proiectarea lecțiilor de fizică
- Posted by Corint
- Categories Cancelaria Corint Webinarii, Fizică
- Date ianuarie 24, 2025
- Comments 0 comment
Asociația Corint ProEducație în parteneriat cu Casa Corpului Didactic din județele Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Constanța, Galați, Gorj, Ialomița, Maramureș, Prahova, Timiș, Tulcea) te invită pe Zoom, luni /24 februarie 2025 / ora 18:00, la webinarul gratuit Modelul celor „5E″ – Evocare (Angajare), Explorare, Explicare, Elaborare (Aplicare), Evaluare – în proiectarea activităților de învățare, o abordare a metodei investigației în lecțiile de fizică.
Elevii angajați într-o investigație științifică efectuează experimente și reflectează asupra observațiilor lor, favorizând o înțelegere mai profundă asupra fenomenelor și legilor fizicii.
Ne vor fi alături:
- CRISTIAN PRESURĂ, doctor în fizică (doctorat obținut la Universitatea Groningen, Olanda), profesor 𝐧𝐨𝐦𝐢𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐥𝐚 𝐜𝐚𝐭𝐞𝐠𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐄𝐝𝐮𝐜𝐚ţ𝐢𝐞 pentru eforturile sale de promovare a fizicii
- CRISTIAN HATU, președinte al Centrului de Evaluare și Analize Educaționale, fondator al programului Fizica Altfel
- ANETA MIHALCSIK, profesor gradul didactic I la Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” din Arad, coordonator județean al grupului de sprijin pentru profesori în cadrul programului Fizica Altfel, formator
- DANIELA BERCHEZ, profesor gradul didactic I la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, formator Fizica Altfel, coordonator județean al grupului de sprijin pentru profesori în cadrul programului Fizica Altfel, formator al Centrului de pregătire pentru profesori, Oradea – în cadrul programului Samsung Ecosystem for Education Development (SEED)
Înscrie-te aici pentru a participa la eveniment și nu ezita să ne pui în chatul din Zoom întrebările tale.
Conectarea se va face începând cu ora 17:55, iar discuția va fi transmisă Live pe paginile de Facebook Editura Corint, Corint Educațional, CorintProEducatie, dar și pe canalul de YouTube Editura Corint, iar înscrierea la webinar constituie acordul tău în acest sens.
Spre finalul discuției, vom pune în chat link către formularul pe care te rugăm să-l completezi, pentru a-ți putea elibera adeverința de participare.
În domeniul educației, există o recunoaștere din ce în ce mai mare a faptului că metodele tradiționale de învățare pot să nu implice în totalitate elevii sau să-i pregătească în mod adecvat pentru provocările din lumea reală.
Deoarece practicarea reflecției este parte integrantă a formării unui profesor, ne punem următoarele întrebări:
- Cum construim un sistem de învățare în sala de clasă?
- Care sunt cele mai eficiente strategii de predare – învățare?
- Ce strategie didactică utilizăm în învățare?
De-a lungul anilor, educația științifică a căutat noi modalități de predare și învățare pentru a dezvolta competențele elevilor, necesare pentru succesul lor.
Modelul de învățare „5E″ (ciclul Bybee) reprezintă o strategie care îndeplinește acest criteriu, iar când este aplicat la lecțiile de fizică, acesta transformă sala de clasă tradițională într-un mediu de învățare activ.
Modelul de învățare „5E″ este utilizat frecvent în diferite scenarii didactice ale învățării bazate pe investigație. Elevii angajați într-o investigație științifică efectuează experimente și reflectează asupra observațiilor lor, favorizând o înțelegere mai profundă asupra fenomenelor și legilor fizicii.
Modelul de învățare „5E″ promovează învățarea colaborativă, activă, în care elevii lucrează împreună pentru a investiga concepte, observând, analizând și trăgând concluzii.
Modelul de învățare „5E″ este compus din 5 etape: EVOCARE (ANGAJARE), EXPLORARE, EXPLICARE, ELABORARE (APLICARE), ȘI EVALUARE.
Pe măsură ce elevii trec prin cele 5 etape, ei sunt implicați activ în propria lor învățare:
- EVOCARE (ANGAJARE)
Profesorul introduce un nou concept, iar scopul etapei este de a activa și evalua cunoștințele anterioare și de a capta interesul elevilor. Astfel, el pune întrebări deschise despre conceptele pe care dorește să le acopere, poate începe cu o diagramă KWL (doar cu părțile K și W, în această etapă), cu introducerea unor videoclipuri, urmate de o sesiune de brainstorming. În această etapă profesorul poate identifica concepțiile greșite existente despre diferite fenomene.
- EXPLORARE
Este etapa în care elevii explorează noul concept prin experiențe concrete de învățare. Profesorul planifică activități practice care le permit elevilor să lucreze împreună, să colecteze date, să facă observații, să colaboreze cu colegii. Aici, profesorii acționează ca facilitatori, furnizează materiale, monitorizează concentrarea elevilor pe sarcinile pe care le au de rezolvat, adresează întrebări pentru a-i ghida spre ceea ce trebuie să descopere.
- EXPLICARE
Etapa de explicare încurajează elevii să împărtășească constatările lor și să reflecteze asupra propriei lor înțelegeri, fiind ajutați să sintetizeze si să-și explice propriile idei. Această etapă introduce conceptele noi, termenii-cheie și corectează concepțiile greșite; se poate finaliza diagrama KWL.
- ELABORARE (APLICARE)
În această etapă, elevii folosesc noile cunoștințe, putând explora alte probleme din lumea reală. Este etapa de transfer de cunoștințe, în care ei extind, dezvoltă ceea ce au învățat, fac conexiuni cu alte concepte, rezolvă probleme și aplică noțiunile învățate în situații noi.
- EVALUARE
Etapa evaluării este esențială pentru orice model de învățare – aici se observă dacă elevii înțeleg conceptele de bază. Este o etapă a reflecției asupra rezultatelor învățării. Se poate folosi evaluarea formativă, dar și evaluări de tip test sau autoevaluări.
Previous post